INTERESSANTE BOEKEN EN EEN PODCAST !!

Oan’e Foet verschijnt even niet i.v.m. het nog alom  heersende coronavirus. Toch willen we via onze website zo nu en dan van ons laten horen. Er wordt nog gevoetbald (betaald) en dat levert gesprekstof op. Bijvoorbeeld over de VAR. Er verschijnen nog voetbalboeken en er zijn interessante podcasts om te beluisteren. Daarom nu een paar aanbevelingen voor boeken en een podcast;

Speciaal voor de keepers (en ook voor iedere andere voetballiefhebber niet te versmaden)

1. Leo Oldenburger en Yoeri van den Busken schreven het boek: 11 tegen 1 De keepers van Oranje

Keepers… Het zijn aparte gevallen. Ondanks het feit dat ze er anders uitzien dan de overige tien én ze ook andere dingen mogen, blijven ze 1 van de 11. Zelfs als je trainers over hun systeem hoort praten en zij dan categorisch reppen van 4-3-3, 4-4-2 of 5-3-2. Het zijn er altijd tien. Alsof ze niet meedoen.

Het boek bevat portretten van illustere Oranje-keepers. Van voormalig recordinternational Edwin van der Sar en Europees kampioen Hans van Breukelen tot de huidige Oranje-doelman Jasper Cillessen en ladykiller Frans de Munck. De elf met het hoogste aantal interlands krijgen hier een welverdiende plek. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor Jan Jongbloed. Op de ranglijst van keepers met de meeste duels valt hij weliswaar net buiten de boot, maar omdat hij twee WK-finales speelde kan en mag Jongbloed natuurlijk niet ontbreken. Ach ja, een boek schrijven over een van de elf en er dan twaalf opvoeren – dat is dan ook wel weer typisch. Voor keepers.

Uitgegeven door Edicola Sport   ISBN 9789493160873 prijs € 21,95 paperback 224 pagina’s

De VAR is iedere week wel op een of andere wijze weer onderwerp van gesprek: Een paar momenten uit wedstrijden van de afgelopen weken:

1. De vermeende handsbal van Melle Meulensteen in de wedstrijd Ajax-RKC Waalwijk (3-0) Arm langs het lichaam oordeelde scheidsrechter Bas Nijhuis en dat vond videoscheidsrechter – de ‘Video Assistant Referee’ oftewel de Var – ook. Het leidde tot veel onbegrip! Viermaal greep de VAR in deze wedstrijd in en  zo foeterde analist Kenneth Perez in de studio van FOX Sports. “Betutteling, dat is een beetje wat de Var is geworden.”
  2. De strafschop van PSV tegen ADO Den Haag en de strafschoppen die Ajax kreeg tegen Fortuna, drie buitenspeldoelpunten in één wedstrijd ….afgekeurd door de VAR. (PSV-Fortuna) En als er geen VAR is bij een Europese wedstrijd van Feijenoord dan gaat het nog over de VAR vanwege dubieuze gegeven penalty’s..

Kortom de VAR is niet meer weg te denken uit het huidige voetbal, de VAR is onderdeel van het spel geworden Dat is althans ook de stellige bewering van journalist Hans Klippus, die het boek ‘So Var So Good’ schreef, waarin hij de videoarbitrage in het debuutseizoen 2018/2019 onder de loep neemt. “Het is vaak effectief, maar het maakt het minder leuk”, stelt Klippus.

Hans Klippius: “So var so good” Uitgegeven doorNederlandse Sportboeken Clubs ISBN  9789492273314 prijs € 15,50 paperback 150 pagina’s

Henk Hoitink, columnist in Trouw werpt nog maar eens de vraag op of het voetbal er uiteiindelijk veel mee opgeschoten is. Hij constateert : Wat voorheen de interpretatie van alleen de scheidsrechter was, is nu ook de interpretatie van de VAR geworden

En zo zijn er iedere week weer trainers en supporters die zich beklagen over de beslissingen van de VAR: in Amsterdam, in Rotterdam, in Eindhoven, In Arnhem….en ja ook in Barcelona !

NOS Voetbalpodcast

En dan om op de hoogte te blijven…dat kan via de podcast van de NOS

Host Arno Vermeulen bespreekt iedere maandag de Eredivisie met onder anderen Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff, Arman Avsaroglu en Jan Roelfs. Allemaal betweterige mannetjes die over elkaar heen buitelen in het spuwen van meningen. Die betweterige mannetjes zijn toevallig ook ervaren journalisten die de voetbalwereld van binnen en buiten kennen. In een half uur ben je volledig bij wat betreft de ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal. Ook rond interlands van het Nederlands Elftal verschijnt de NOS Voetbalpodcast. Goed geluid, prettige stemmen, interessante invalshoeken.

Pieter Witteveen