MARADONNA EN ABE

Maradonna  en Abe Lenstra!

Voor de voetballiefhebbers is er deze week weer het nodige te melden. Zo kan het niemand ontgaan zijn dat op  zestigjarige leeftijd , volgens velen de grootste voetballer aller tijden, Maradonna is overleden. Maar ook onze eigen Abe Lenstra , hij zou op vrijdag 27 november 100 jaar geworden zijn, is volop in het nieuws en daarom aandacht voor de volgende zaken.

Net verschenen voordat Maradonna overleed….

1. De Magie van de Nummer 10

In de maand dat Pelé tachtig wordt en Diego Maradona zestig, brengt VI met een 132 pagina’s dikke, luxe special een ode aan het iconische type voetballer dat stilaan met uitsterven bedreigd wordt, Tegenwoordig zijn ze zo zeldzaam als een stortbui in de Sahara, maar er zijn tijden geweest dat haast elke topploeg er wel eentje rond had lopen. Of beter: sjokken. De klassieke nummer 10 is liever lui dan moe, maar wel in staat de wedstrijd met één geniaal steekballetje te beslissen. Van Michel Platini en Willem van Hanegem tot Zico en Francesco Totti. Over magistrale momenten en de Rivera-nul, de klassieke nummer 10.!.

• Abe Lenstra in de spotlights

Op vrijdag 27 november zou Abe Lenstra 100 jaar oud geworden zijn. Daarom  wordt er in vele media aandacht aan geschonken. Op onze website van VV Rottevalle kunnen we niet achterblijven. Daarom willen we graag wijzen op de uitzending van de NPO van zaterdagmiddag 28 november “Danser met de bal”  15.30-16.05. De herhaling van deze documentaire  van Omrop Fryslân is te zien op zondagmiddag van 13.10-13.40

In juni was er ook al een prachtige documentaire over Abe Lenstra bij de NOS. Hierbij de link:

Hierom was Abe Lenstra zo’n bijzondere sporter | Studio Sport Docu | NOS Sport – YouTube

En dan was er deze week het nieuws dat er een uniek kleurenfilmpje van Abe  uit 1948 is gevonden.:

Uit de Leeuwarder Courant waar op de website het filmpje te zien is± Het Fries Film Archief heeft een kleurenfilm ontdekt van de voetbalwedstrijd Heerenveen-Haarlem uit 1948, met een uitblinkende Abe Lenstra die vier keer scoort. Het zijn zeer waarschijnlijk de oudste kleurenbeelden van voetbal die ooit in Nederland zijn gemaakt. Fries Film Archief ontdekt oude kleurenbeelden Heerenveen met Abe Lenstra: ‘Us earste kleurebyld fan nei de oarloch’ – Leeuwarder Courant (lc.nl)

En GertJan Verbeek, de oud-trainer van SC Heerenveen, treft het dat hij bij dit illustere tweetal mag aansluiten. Op het juiste moment verschijnt er een boek over zijn leven!

• Gertjan Verbeek: “Recht voor zijn raap”

Gertjan Verbeek (Deventer, 1962) is misschien wel de meest uitgesproken voetbaltrainer en -analist van Nederland. De ex-bokser en -profvoetballer vierde successen bij Heerenveen, Heracles Almelo en AZ, stelde teleur bij Feyenoord en FC Twente, beleefde avonturen in Duitsland en Australië, maar verloochende nooit zijn stevige persoonlijkheid en (voetbal)filosofie. Workaholic Verbeek, veeleisend voor zichzelf en anderen, is een man van extremen: hij zegt wat hij denkt, kan nors en betweterig uit de hoek komen, maar heeft ook een sociale kant die weinigen kennen.

Voor ‘Recht voor de raap’ maakt hij met schrijver Eddy van der Ley een rondgang langs mensen die hem door en door kennen, zoals Johan Derksen, Toon Gerbrands, Foppe de Haan, Orlando Smeekes en Riemer van der Velde. Het levert een verrassend portret op van een veelzijdige selfmade man, die als tiener bijna de verkeerde afslag in het leven nam.

Uitgegeven door Inside EAN 9789048858811 320 pagina’s prijs € 22,99 paperback, €9,99 e-book

Pieter Witteveen