NIEUWE VOETBALBOEKEN

Nog meer nieuwe interessante boeken en een podcast!

Nu we nog steeds veel thuis op de bank doorbrengen heeft de redactie van  Oan’e Foet nogmaals een aantal suggesties voor een goed voetbalboek en een podcast .

Allereerst voor de Feyenoordliefhebbers…. Van geen woorden maar daden!

  1. Dick Holstein : Cupfighter Feyenoord

Uitgegeven door Golden Goals Media   EAN 978908310370  prijs € 17,50 hardcover  

Tachtig seizoenen heeft Feyenoord aan het toernooi om de KNVB Beker meegedaan, van de eerste wedstrijd in 1915 tot de afgelaste coronafinale in 2020. Zoals een echte cupfighter betaamt, is de club op haar sterkst in alles-of-niets wedstrijden. In dit boek vol cijfers, ranglijsten en feiten komen alle successen opnieuw langs. Het staat vol met trivia die u allang was vergeten of helemaal niet kende. Welke keeper besliste een strafschoppenserie door de laatste penalty raak te schieten? Wie zijn Feyenoords topscorers in de beker (hint: het zijn niet de bekende namen)? Waarom staakte Coen Moulijn? Het is allemaal te vinden in deze uitgave over Feyenoords jacht op de Dennenappel. Auteur Dick Holstein (Emmen, 1966) werkte voor het Noordhollands Dagblad, Sport International en Voetbal International als bureau- en eindredacteur, uitgever en directeur. Holstein beschikt over een archief met duizenden sportboeken en – tijdschriften. Hij verzamelt al meer dan 35 jaar statistieken en trivia over de KNVB Beker.

Voor de PSV fans bij het overlijden van de markante voorzitter Harry van Raaij

  • Yoeri van den Busken Harry van Raaij Vader en voorzitter

Priester worden, dat is de voornaamste jongensdroom in het katholieke Haps. Even ambieerde Harry van Raaij een kerkelijke loopbaan, maar hij vond zijn heilige grond op en langs het voetbalveld. Hij speelde bij de Hapse Boys, was supporter van volksclub Eindhoven, en groeide als voorzitter van PSV uit tot nationaal voetbalicoon. Omdat hij een miljoenenclub leidde alsof het zijn familie was. Met veel succes.

Sportjournalist en voormalig PSV-watcher Yoeri van den Busken (1969) van De Telegraaf ging met Harry van Raaij terug naar zijn geboortegrond. Ze spraken uitvoerig over nederlagen en triomfen, schoonheidsfouten en toevalstreff ers, de dood en het leven. Over gewone en bijzondere mensen: zijn kinderen, de supporters, Romário, Fons Spooren en zichzelf. Het resultaat is een indringend portret van een persoonlijkheid die dreigt te verdwijnen uit de steeds zakelijker wordende voetbalwereld.

Met speciaal voorwoord op DVD door Erik van Muiswinkel, die zich nog één keer tot Van Raaij laat transformeren. Inclusief twee sketches uit Studio Spaan en nog diverse extra scènes

Yoeri van den Busken : Harry van Raaij  Uitgegeven door De  Boekenmakers   978907774006  prijs € 37,95  hardcover 208 pagina’s en dvd

En dan mag een boek over een Ajaxspeler niet ontbreken

  • Hajo de Boer: Ongrijpbaar De wonderlijke schijnbewegingen van Bryan Roy

In 1987 maakte Bryan Roy als zeventienjarig supertalent zijn debuut voor Ajax. Hajo de Boer stond op de staantribune achter het doel van stadion De Meer. De lichtvoetige spelvreugde van Roy maakte diepe indruk op hem. Hij had het gevoel dat hij getuige was van iets uitzonderlijks. De nieuwe Johan Cruijff – op zijn minst.

Ruim dertig jaar later zitten de Boer en Roy tegenover elkaar in een Amsterdams café. Ze bespreken de mogelijkheid dat de één een boek zal schrijven over de ander. Tijdens die eerste ontmoeting haalt Roy al na vijf minuten een mini-voetbalveldje uit zijn tas. Schuivend met rode en blauwe magneetjes, denkbeeldige voetballertjes, demonstreert hij het revolutionaire inzicht waarmee hij de voetbalwereld zal veranderen. De Boer doet alsof hij de principes van Het Kommetje, zoals Roy zijn vondst noemt, begrijpt. In de daarop volgende maanden wordt de Boer deelgenoot gemaakt van Roy’s wereld, waarin Het Kommetje een belangrijke rol speelt (naast Johan Cruijff, geheime samenzweringen, de liefde voor voetbal, de liefde voor zijn familie, een onverwacht bezoek van Harry Vermeegen, en verschillende niet-gerealiseerde zakelijk initiatieven). Wanneer Roy’s spaargeld bijna op is ontpopt hij zich onverwacht tot de spil in de grootste sponsordeal uit de geschiedenis van het voetbal. Of toch niet?

Uitgegeven door Inside EAN 9789048846146 272 pagina’s E-book

Een heel bijzonder boek tenslotte, niet alleen een aanrader voor de liefhebbers van vrouwenvoetbal, maar ook voor de geïnteresseerden in politieke “voetbalkwesties”

  • Megan Rapinoe: Eén Leven

Stap over je eigen schaduw. Wees meer, wees beter, wees groter, doe meer dan je kunt.’ Dat is de boodschap van Megan Rapinoe, een van de meest getalenteerde atleten ter wereld. Met het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal behaalde ze olympisch goud en won ze tweemaal een WK. Maar ook naast haar succes op het voetbalveld is Rapinoe een grootheid. Ze is voorvechter van vrouwenrechten en drijvende kracht achter sociale veranderingen. Ze strijdt voor gelijke behandeling en betaling, en voor lhbti-rechten.
Deze fenomenale atleet met een groot rechtvaardigheidsgevoel schreef een autobiografie voor iedereen die van sport houdt of een rechtvaardiger wereld nastreeft. Of allebei.

Uitgegeven door De Geus  EAN 9789044544220 320 pagina’s paperback € 23,50

Voetbalpodcast KEIN GELOEL

En we zijn met Feyenoord begonnen en daar eindigen we deze keer ook mee: Een podcast met een aan Ernst Happel ontleende uitspraak: Kein Geloel.

Het is – op een incidenteel kampioenschap na – de afgelopen jaren niet altijd even makkelijk geweest om Feyenoordfan te zijn. Maar de mannen van Kein Geloel dragen hun ergernis en frustratie met charme – en venten hun vreugde natuurlijk ook uitgebreid uit, zoals na de 6-2-overwinning op Ajax. Vaste rubrieken zijn onder andere ‘Insta-inspectie’, waarin het Feyenoordnieuws op Instagram wordt gevolgd en ‘Bakens in de verte’, waarin het wel en wee van voormalige Feyenoorders in het buitenland wordt besproken. Als er een Feyenoord-Ajax (of andersom) op het programma staat, slaat Kein Geloel de handen ineen met de Pantelic Podcast  voor een speciale Klassieker-aflevering, ook zeer aan te raden.

Pieter Witteveen

Reacties zijn gesloten.